Παθήσεις σαλπίγγων

Οι σάλπιγγες θεωρούνται υπεύθυνες για στείρωση σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 14-25%. Η απόφραξη των σαλπίγγων από επεμβάσεις στη κοιλιά, φλεγμονές, συμφύσεις, ενδομητρίωση είναι τα σπουδαιότερα αίτια στείρωσης.

Η Υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση με την οποία ελέγχουμε την διαβατότητα των σαλπίγγων ενώ αποκαλύπτονται ενδομητρικοί πολύποδες, συμφύσεις, υποβλεννογόνια ινομυώματα κλπ.με τοενδοκολπικό υπερηχογράφημα δεν ελέγχουμε άμεσα τις σάλπιγγες πάρα μόνο σε μεγάλες παραμελημένες βλάβες όπως υδροσάλπιγγες, πυοσάλπιγγες.

Με τη Λαπαροσκόπηση ελέγχουμε με γυμνό μάτι τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και βάζουμε τη διάγνωση για τις διάφορες παθήσεις που προανέφερα.
Αυτές οι εξετάσεις είναι πολλές φόρες απαραίτητες να γίνουν σε έναν έλεγχο στείρωσης. Βοηθούν επίσης στο προγραμματισμό της θεραπείας (πλαστικές επεμβάσεις) που σκοπό έχουν την αποκατάσταση της διαβατότητας (Κωδωνοπλαστική, Λύση συμφύσεων, τελικό-τελική αναστόμωση κλπ).

Στις βαρειές περιπτώσεις εφαρμόζεται η εξωσωματική Γονιμοποίηση (ΙVF).

ilias-metaxas

Ηλίας Μεταξάς

Ο Ηλίας Μεταξάς είναι γεννημένος στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών στις 26/07/1983. Την ειδικότητά του στην Μαυευτική – Γυναικολογία πραγματοποίησε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η εξειδίκευσή του έγινε στο Rochford Hospital of London το 1990. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων στην Μαιευτική– Γυναικολογία και της Ελληνικής Εταιρειας Γυναικολογικης Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Ασχολείται επίσης με την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και με την Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF). Από το 2009 συνεργάζεται με το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης EMBRYOLAND. Συνεργάζεται με τα Μαιευτήρια «ΜΗΤΕΡΑ» και «ΙΑΣΩ». Είναι παντρεμένος με την κοινωνιολόγο Ευαγγελία Λαλιώτου και πατέρας τριών παιδιών: του Γιώργου (φοιτητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), της Ιωάννας (φοιτήτρια του τμήματος Διατροφολογίας- Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), και της Ιφιγένειας (μαθήτριας Λυκείου).