Διαταραχές ωορρηξίας

Οι διαταραχές της ωοθυλακιωορρηξίας ευθύνονται σε ένα ποσοστό 18% του συνόλου των περιπτώσεων στείρωσης. Μπορεί να υπάρχει είτε τέλεια έλλειψη ωορρηξίας ή μεγάλη ανωμαλία της. Σε αυτή την τελευταία κατάσταση επειδή η απελευθέρωση κάποιου ώριμου ωαρίου γίνεται κατά αραιά χρονικά διαστήματα, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι ελάχιστες.

Τα αίτια που προκαλούν αυτές τις διαταραχές είναι πολλά και χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση τους. Σε μεγάλο ποσοστό μάλιστα η γυναίκα εμφανίζεται με προβλήματα δασυτριχισμού, ακμής, διαταραχών περιόδου, γαλακτόρροιας, πολυκυστικών ωοθηκών ή ακόμα και απώλειας (απόπτωση ] τριχωτού κεφαλής ανδρικού τύπου.

Ενδεικτικά αναφέρω παθήσεις θυρεοειδούς (υπό ή υπερθυρεοειδισμός) παθήσεις επινεφριδίων (υπερπλασία, όψιμη ελάττωση 21-α υδροξύλασης) παθήσεις υποθαλάμου και υπόφυσης (προλακτινώματα), συναισθηματικές διαταραχές (παχυσαρκία ή υποσιτισμός), εντατική Γυμναστική κλπ.

Σε περίπτωση ωορρηξίας η γυναίκα αναφέρει κανονικούς κύκλους κατά τους οποίους πονάει χαμηλά στη κοιλιά στο μέσο του κύκλου. Ενώ τις επόμενες ημέρες αναφέρει αίσθημα τάσης (πρήξιμο) στο στήθος που κρατάει μέχρι να εμφανιστεί η περίοδος.

Αντικειμενικά ο Γυναικολόγος, προσδιορίζει τη γόνιμη ημέρα όταν ο τράχηλος της μήτρας ανοίγει και η τραχηλική βλέννα εμφανίζει συγκεκριμένες ιδιότητες (άφθονη, καθαρή κλπ).

Kατά τη διάρκεια του ελέγχου χρησιμοποιείται το θερμομετρικό διάγραμμα όπου η γυναίκα μετράει κάθε πρωί τη θερμοκρασία της και τη σημειώνει σε ειδικό διάγραμμα ενώ η μέτρηση της προγεστερόνης και η βιοψία του Ενδομητρίου είναι πιο αξιόπιστες διαδικασίες.

Τέλος σήμερα με τη μέτρηση των ορμονών που είναι υπεύθυνες για την ωορρηξία (οιστραδιόλη κ LH) και με τους υπερήχους (ενδοκολπικό υπερηχογράφημα) έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα.Ευχρηστα είναι και τα τεστ ωορρηξιας ουρων που γινονται ευκολα στο σπιτι και λυνουν πολλα προβληματα. Ευνόητο είναι ότι η διάγνωση του αίτιου που προκαλεί ανωορρηκτικούς κύκλους είναι καθοριστικό για τη θεραπεία.

ilias-metaxas

Ηλίας Μεταξάς

Ο Ηλίας Μεταξάς είναι γεννημένος στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών στις 26/07/1983. Την ειδικότητά του στην Μαυευτική – Γυναικολογία πραγματοποίησε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η εξειδίκευσή του έγινε στο Rochford Hospital of London το 1990. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων στην Μαιευτική– Γυναικολογία και της Ελληνικής Εταιρειας Γυναικολογικης Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Ασχολείται επίσης με την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και με την Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF). Από το 2009 συνεργάζεται με το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης EMBRYOLAND. Συνεργάζεται με τα Μαιευτήρια «ΜΗΤΕΡΑ» και «ΙΑΣΩ». Είναι παντρεμένος με την κοινωνιολόγο Ευαγγελία Λαλιώτου και πατέρας τριών παιδιών: του Γιώργου (φοιτητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), της Ιωάννας (φοιτήτρια του τμήματος Διατροφολογίας- Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), και της Ιφιγένειας (μαθήτριας Λυκείου).