Κλιμακτήριος-εμμηνόπαυση

Κλιμακτήριος λέγεται η μεταβατική περίοδος από την αναπαραγωγική προς την γεροντική ηλικία, συνοδεύεται από έντονα ενοχλήματα και οφείλεται στην έλλειψη των οιστρογόνων που παράγονται από τις ωοθήκες. Έχει αποδειχτεί ότι οι περισσότερες από τις αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα της γυναίκας οφείλονται στην ανεπάρκεια των ωοθηκών που έρχεται σιγά-σιγά με την ηλικία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής σταματάει και η εμφάνιση της περιόδου (εμμηνόπαυση). Η κλιμακτήριος διαρκεί από 1 έως 5 χρόνια ενώ φτάνει μέχρι και 10 χρόνια. Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται και ξαφνιάζουν πανικοβάλλοντας τη γυναίκα είναι οι διαταραχές περιόδου. Οι Μητρορραγίες ή η Συχνομηνόρροια (έρχεται συχνά η περίοδος) θα αναγκάσουν την γυναίκα να πάει στον Γυναικολόγο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτές τις ηλικίες εμφανίζονται σε μεγάλη συχνότητα οι κακοήθειες από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας και το «αίμα»  κολπικη αιμορροια είναι το κύριο σύμπτωμα τους. Τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη μία διαγνωστική (Δοκιμαστική) απόξεση του ενδομητρίου ώστε μαζί με την Γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα θα αποκλείσουν τη κακοήθεια και θα κατατάξουν τη μητρορραγία της λειτουργικής αιτιολογίας.  

Σιγά-σιγά εμφανίζονται και οι «εξάψεις». Οι γυναίκες αισθάνονται  ένα έντονο «φούντωμα» (αίσθημα θερμότητας) που ξεκινάει από το κεφάλι και επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα τους. Αμέσως μετά αισθάνεται ρίγος και πιθανότατα να ιδρώσουν.  Οι εξάψεις διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα αλλά εμφανίζονται πολύ συχνά μέσα στο 24ωρο, ιδιαίτερα το βράδυ, ξυπνώντας τη γυναίκα και προκαλώντας της ένα αίσθημα εκνευρισμού.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες σε αυτή την ηλικία που καταφεύγουν στα ηρεμιστικά φάρμακα με πολύ μικρά όμως αποτελέσματα μία και δεν αντιμετωπίζουν  την κύρια αιτία που είναι η συνεχώς ελλατούμενη έκκριση των οιστρογόνων από τις ωοθήκες.
Σε κάποια δεδομένη στιγμή, η περίοδος δεν εμφανίζεται ξανά. Τα οιστρογόνα είναι πολύ λίγα για να διεγείρουν την ανάπτυξη του ενδομητρίου.  Η εμμηνόπαυσιακή περίοδος χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές διαταραχές.

  1. Την οστεοπόρωση
  2. Την ατροφία των βλεννογόνων του κόλπου, της  ουροδόχου κύστεως και γενικότερα της επιδερμίδας και τέλος 3) την διαταραχή του μεταβολισμού των λιπών (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ)
ilias-metaxas

Ηλίας Μεταξάς

Ο Ηλίας Μεταξάς είναι γεννημένος στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών στις 26/07/1983. Την ειδικότητά του στην Μαυευτική – Γυναικολογία πραγματοποίησε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η εξειδίκευσή του έγινε στο Rochford Hospital of London το 1990. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων στην Μαιευτική– Γυναικολογία και της Ελληνικής Εταιρειας Γυναικολογικης Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Ασχολείται επίσης με την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και με την Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF). Από το 2009 συνεργάζεται με το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης EMBRYOLAND. Συνεργάζεται με τα Μαιευτήρια «ΜΗΤΕΡΑ» και «ΙΑΣΩ». Είναι παντρεμένος με την κοινωνιολόγο Ευαγγελία Λαλιώτου και πατέρας τριών παιδιών: του Γιώργου (φοιτητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), της Ιωάννας (φοιτήτρια του τμήματος Διατροφολογίας- Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), και της Ιφιγένειας (μαθήτριας Λυκείου).