Πολύποδες τραχήλου και ενδομητρίου

Είναι καλοήθη ογκίδια που δημιουργούνται στον τράχηλο της μήτρας. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει με την ηλικία. Το μήκος τους σπάνια ξεπερνάει το 1-1,5 cm. Kάποτε όμως ο μίσχος τους είναι τόσο μακρύς που φαίνεται στη σχισμή του αιδοίου. Συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία στην Γυναικολογική εξέταση ή κατά τη λήψη του test  Παπανικολάου. Πολλές φορές είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση αιμορραγίας ιδιαίτερα μετά τη Σεξουαλική επαφή. Επειδή η εμφάνιση των πολύποδων στο τράχηλο συνυπάρχει σε ένα μικρό ποσοστό με κακοήθειες του σώματος της μήτρας [ενδομήτριο], σήμερα επικρατεί η άποψη να αφαιρούνται και να ακολουθεί ένας καθαρισμός της ενδομητρικής  κοιλότητας (Απόξεση). Το υλικό που λαμβάνεται με την επέμβαση εξετάζεται ιστολογικά.

Το ίδιο ισχύει και με τους πολύποδες που βρίσκονται μέσα στη κοιλότητα της μήτρας. Σε συχνότητα 8-10% συνυπάρχουν με αδενοκαρκίνωμα του ενδομητρίου σε ηλικιωμένες γυναίκες. Προκαλούν διαταραχές περιόδου ενώ μπορεί ακόμα να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας και διαστολή του τραχηλικού στομίου. Αν επιμολυνθούν, προκαλούν δύσοσμες εκκρίσεις. Η γυναίκα πονάει σ΄ αυτές τις περιπτώσεις.

Σήμερα  βλεπουμε πολύ συχνά την εμφάνιση πολύποδων ενδομητρίου σε μικρής ηλικίας  γυναίκες. Συνήθως τους ανακαλύπτουμε σε τυχαία προληπτική εξέταση-γυναικολογική εξέταση ,στο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ενώ άλλες φορές στην Υστεροσαλπιγγογραφία στα πλαίσια ελέγχου υπογονιμότητος. Το φαινόμενο θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί αυτές οι κοπέλες δεν έχουν τεκνοποιησει άρα τα γεννητικά τους όργανα θέλουν προσεκτική αντιμετώπιση. Η επέμβαση εκλογής είναι η Υστεροσκόπηση. Το Υστεροσκόπιο είναι ένα ενδοσκόπιο με το οποίο μπορούμε να ελένξουμε την ενδομητρική κοιλότητα με άμεση οπτική επαφή. Με τη μέθοδο αυτή ελέγχουμε και αφαιρούμε τους πολύποδες χωρίς  να επηρεάζεται η ανατομική ακεραιότητα των ευαίσθητων γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Trackback from your site.

ilias-metaxas

Ηλίας Μεταξάς

Ο Ηλίας Μεταξάς είναι γεννημένος στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών στις 26/07/1983. Την ειδικότητά του στην Μαυευτική – Γυναικολογία πραγματοποίησε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η εξειδίκευσή του έγινε στο Rochford Hospital of London το 1990. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων στην Μαιευτική– Γυναικολογία και της Ελληνικής Εταιρειας Γυναικολογικης Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Ασχολείται επίσης με την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και με την Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF). Από το 2009 συνεργάζεται με το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης EMBRYOLAND. Συνεργάζεται με τα Μαιευτήρια «ΜΗΤΕΡΑ» και «ΙΑΣΩ». Είναι παντρεμένος με την κοινωνιολόγο Ευαγγελία Λαλιώτου και πατέρας τριών παιδιών: του Γιώργου (φοιτητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), της Ιωάννας (φοιτήτρια του τμήματος Διατροφολογίας- Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), και της Ιφιγένειας (μαθήτριας Λυκείου).

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.